YANGIN ALGILAMA SISTEMLERI :
  Yangin Algilama Sistemleri, sistemi olusturan üç ana unsur ile tanimlanir ve bu unsurlarin bir arada çalisarak yanginin algilanmasi ve ihbar edilmesi saglanir.

 

I- YANGIN ALGILAMA ELEMANLARI
  II- KONTROL PANELLERI
  III- IHBAR ELEMANLARI
   
  I- ALGILAMA ELEMANLARI :
   
  1- Duman Dedektörleri : Yangin esnasinda ortamda olusan dumani algilayan elemanlardir. Özellikle, için için yanma süresinin parlama süresinden daha uzun zaman alacagi mahallerde algilamada son derece hizlidirlar.
     
  Kullanim Alanlari Bürolar - Isyerleri, Evler - Konutlar, Otel odalari, Hastahaneler, Genel amaçli depolar v.b.
   
  Duman dedektörleri, çalisma etkilerine göre ikiye ayrilirlar.
     
  Iyonizasyon Duman Dedektörleri
Bu tip dedektörlerin bünyelerinde, radyoaktif madde bulunan bir hazne vardir. Bu hazne içindeki hava, radyoaktif maddelerin isinmasi sureti ile iyonize olur.
  Foto-Elektrik Duman Dedektörleri Foto-Elektrik duman dedektörleri, isigin duman tarafindan dagitilmasi veya absorbe edilmesi prensibine göre çalisirlar.
     
  2- Isi Dedektörleri :Bu dedektörler, yangin sirasinda olusan isi etkisini izleyerek belli sicaklikta ve isinma durumlarinda, alarm bilgisini bagli olduklari kontrol elemanlarina bildirirler. Duman dedektörlerine göre daha geç algilama yapmakla birlikte, hatali alarm durumu çok daha az görülür ve daha güvenlidirler.
  Kullanim Alanlari Duman dedektörlerinin kullanilamadigi tozlu, dumanli üretim hollerinde, ilk yanma ürününün duman olmadigi yerlerde, Duman dedektörünün, çalismasini engelleyecek düzeyde, sürekli yüksek nem ve isi olan mahallerde (Örnek : Mutfaklar, Garajlar, Çamasirhaneler, Makina ve Tesisat Daireleri )
   
   
  Isi dedektörleri, çalisma etkilerine göre ikiye ayrilirlar.
  Sabit Isi Elemanli Isi Dedektörleri Bu tip dedektörlerin bünyelerinde, radyoaktif madde bulunan bir hazne vardir. Bu hazne içindeki hava, radyoaktif maddelerin isinmasi sureti ile iyonize olur.
     
  Isi Artis Hizi Dedektörleri Bu dedektörler, çevrelerindeki sicaklik degeri ne olursa olsun, ani isi artislarini algilayarak alarm sinyali verirler.Bu tip dedektörlerde çevre isisi azalinca eski konumlarina geçerler.Sabit isida devreye giren dedektörlere göre çok daha hizlidirlar.
     
  3- Alev Dedektörleri : Alev Dedektörleri, yangin sirasinda meydana gelen alevdeki kizil ötesi veya mor ötesi isinimlari, algilayarak alarm çiktisi veren dedektörlerdir.
     
  Kullanim Alanlari Ani patlama ve parlamalarin olabilecegi, patlayici sivi veya gazlarin oldugu, hizli algilamanin gerektigi ortamlarda kullanilirlar.
     
  4. Gaz Dedektörleri : Gaz yanginlarini söndürme prensibi, yanici maddeyi ortamdan kaldirmaktir. Bu amaçla, dogal gaz, metan, propan, hidrojen, aseton v.b. yanici ve patlayici gazlarin, bulunduklari ortam için tesbit edilen limit degerlerin asilmasi durumunda, alarm vererek muhtemel patlama ve yanginlari engelleyen dedektörler kullanilir.Her gazin limit patlama degeri farklidir. Bu nedenle, Gaz Dedektörleri, her gaz için ayri özelliklerde üretilirler. Bünyelerinde yari iletken bir gaz algilayicisi birimi bulunur.
   
  5. Yangin Ihbar Butonlari : Insan, çok gelismis bir yangin algilayicisidir. Insan tarafindan algilanan bir yangini ihbar etmek amaci ile kullanilan ve çok çesitli türleri bulunan ekipmanlardir.
 
  II- KONTROL PANELLERI :
  Algilayicilardan gelen bilgileri degerlendiren ve ihbari yönlendiren, sistemlerin beyni sayilabilecek ekipmanlardir.
     
  Kontrol panelleri, bir diger adi ile YANGIN ALARM PANELLERI, günümüzde üç ana baslik altinda incelenebilir.

    KONVANSIYONEL SISTEMLER
    ADRESLI SISTEMLER
   

 

 

Sayisal Adresli Sistemler
Analog Adrsesli Sistemler
Kablosuz Merkezi Sistemler
    HAVA ÖRNEKLEMELI SISTEMLER
     
  Ilk iki sistem, noktasal tip diye isimlendirebilecegimiz, klasik dedektörler ile teçhiz edilmektedir. Oysa üçüncü Hava Örneklemeli Sistemler, digerlerinden çok farkli sistemlerdir.
   
  1. Konvansiyonel Sistemler :Konvansiyonel yangin alarm panelleri, yangin algilama sistemlerinin en basit olanidir. Sistem, her zonda bir biri ardina paralel olarak baglanmis, algilama elemanlarindan olusmaktadir.
   
  2. Adresli Sistemler :Adresli sistemler, mikroislemci çatili bir yapiya sahiptir.Günümüzde, yangin ihbar sistemlerinde kullanilan en gelismis yapidir.Her algilama elemaninin bir adresi vardir. Panel ile tüm elemanlar arasinda, sürekli bir haberlesme mevcuttur. Bu sayede, her algilama elemaninin durumu panele sürekli olarak bildirilir.
  3. Hava Örneklemeli Sistemler :Hava örneklemeli sistemler, algilamanin zor oldugu atriumlarda, genis ve yüksek hol ve depolarda, çok hassas algilamanin istendigi bilgi islem odalarinda, temiz odalar gibi uygulamalarda kullanilmaktadir.
   
 
   
  III- IHBAR ELEMANLARI :
  Yanginin varligi, yangin alarm sistemleri tarafindan tesbit edildiginde olaydan habersiz olanlari uyarmak amaci ile kullanilan cihazlardir.
  Sesli ve Isikli olmak üzere ikiye ayrilirlar.
   
 
   
 

ADRES : TAŞKÖPRÜ CADDESİ NO: 7/B ESKİŞEHİR ///////İRTİBAT TEL NO : 0090 (222) 225 86 66

TRUVA YANGIN (TM) ® 2006©
TRUVA YANGIN AMBLEMİ VE MARKASI, TESÇİLLİ MARKADIR ve TÜM HAKLARI SAKLIDIR.
DESIGN
ŞAHİN BUZDUGU